NESTOR BURMA OMNIBUS 2 zbirka je 3 stripa kriminalističkog žanra realizirana stiliziranim realističnim stilom.

SAŽETAK

Nestor Burma je fiktivni privatni detektiv kojega je 1942. godine kreirao Léo Malet za više od dvadeset romana te brojne kratke priče. 

Pustolovine Maletova detektiva u stripove je pretočio renomirani autor Jacques Tardi.

Burma, nekonvencionalni drot – negdašnji anarhist i ljevičar – uronjen u melankoličnu noirovsku atmosferu poratnog Pariza, poput one iz kriminalističkih filmova Jean-Pierrea Melvillea i Henri-Georgesa Clouzota ili poezije Jacquesa Préverta, elegancijom vječitog gubitnika podjednako se vješto snalazi u izvještačenim buržoaskim salonima i prijetećem polusvijetu predgrađa, rješavajući zločine koji kriju kompleksne priče o tragičnim ljudskim sudbinama uništenima niskim strastima, moralnom korupcijom i političkim makinacijama.
 
Drugi omnibus pustolovina Nestora Burme sadrži tri stripa:

SMRTONOSNI MAMAURLUK
 
Ova priča o Nestoru Brumi je dvostruko specifična: jedina je koju je Tardi nacrtao prema vlastitu scenariju, a ne prema Maletovu literarnom predlošku, te je jedina koju je Tardi ostvario u boji, s obzirom da je sve ostale stripove iz serijala realizirao u tehnici crno-bijelog crteža kako bi što ekspresivnije naglasio sumornu atmosferu poratnog Pariza.

Neposredno se nastavljajući na prethodna zbivanja opisana u stripu Magla kod mosta Tolbiac, prati Burmu, neutješnog zbog tragične smrti Belite Morales, kao tumara pariškim predgrađem Troncy sve dok ne dospije u oronulu krčmu gdje se opije do besvijesti te se, sklopom okolnosti, nađe upletenim u umorstvo za koje ga policija drži glavnim osumnjičenim. Nestor želi otkloniti sumnju sa svog imena, ali to će se pokazati teškim zadatkom jer mu valja rekonstruirati zbivanja prethodne noći koja su zamagljena oblacima alkoholnih isparenja i grotesknim halucinacijama kojima dominira zloslutni klaun s pištoljem.

SMRT ČOVJEKA IZ MARSEILLEA
 
Kišovito svibanjsko poslijepodne. Nestor Burma na željezničkoj postaji Gare de Lyon očekuje vlak kojim se u Pariz vraća njegova tajnica  Hélène. Ona nije u vlaku, a besposleni detektiv odluči prošetati lunaparkom u predgrađu Foire du Trône. Zapazi tamnokosu djevojku koju slijedi iz puke radoznalosti. Kad se ljepotica ukrca u atrakcija lunaparka, “vlak smrti”, svlada svoj strah od zračnih akrobacija te sjeda na sjedalo iza njezinog. Dok velikom brzinom krivudaju tračnicama napadne ga neznanac koji ga pokuša izbaciti iz jurećeg vlaka. Nestor se uspije obraniti, a njegov napadač pogine prilikom pada.
 
Detektiv doznaje da se radi o čovjeku koji je iz nepoznatog razloga doputovao u Pariz, osumnjičenom da je umiješan u nekoliko godina staru pljačku stotinu i pedeset zlatnih poluga. Nestor Burma odlučuje otkriti zašto ga je htio ubiti neznanac iz Marseillea.

JESI LI VIDIO MOJ LEŠ?
 
Auguste Colin (zvani Nikolson sa “K”) oronuli je pjevač šlagera koji od Nestorove tajnice Hélène pokušava iskamčiti pozajmicu, a Nestoru je prilično jasno da ju pokušava iskoristiti. Dobrodušna Hélène ne može odbiti starog prevaranta, no njezine plemenite namjere omete pjevačev iznenadni nestanak. Nestoru lakne jer mu nitko neće nasanjkati odanu sekretaricu, no stvari se zakompliciraju kad ga angažira Madeline Souldre, zastupnica popularnog pjevača Gila Andréa, kako bi zaštitila svoje interese. Nestor nije baš ljubitelj glazbe, a pjevača još i manje pa angažira Hélène da mu pomogne. Ubrzo shvaća da postoji opasna skrivena veza između popularne glazbene zvijezde i ostarjelog šansonjera koji je nestao te se uplete u slučaj umorstava i ucjena.
 
U svim Maletovim romanima u kojima je protagonist Nestor Burma, kao i u stripovima što ih je Tardi realizirao po tim literarnim predlošcima, Pariz, njegov uzburkani i blještavi centar, koliko i oronula predgrađa, ima podjednako važnu ulogu koliko i zakučasti zapleti i živopisni protagonisti. 
 
Posjetite stranicu Nestor Burma u 13. okrugu (Nestor Burma dans le XIIIe arrondissement) te usporedite fotografije grada s Tardijevim briljantnim crtežima istih lokacija.

NAZIV DJELA: Nestor Burma Omnibus 2
AUTOR: Tardi
VRSTA I TIP DJELA: Strip
BROJ STRANICA: 232 stranice
FORMAT: 21 x 28 cm, tvrdi uvez, boja & crno-bijelo
ORIGINALNI NAZIV DJELA: Nema izvornika, omnibus je kreirao Bookglobe
JEZIK IZVORNIKA: Francuski
PREVODITELJ: Lana Tomerlin
UREDNIK: Nebojša Radić
DATUM OBJAVLJIVANJA: Svibanj 2020.
NAKLADA: 500
MALOPRODAJNA CIJENA: 220,00 KN

POPUST za knjižnice! Kontaktirajte nas da doznate više!