“Ova je knjiga pisana krvlju Hrvata i košta više od 5500 kuna.” Jedan je to od najboljih naslova koji su domaći portali objavili u zadnjih nekoliko godina, pogotovo kada je riječ o jednoj knjizi, temi o kojoj se ne piše baš previše u domaćim medijima. Na naslov se dobro nasmijao i Marko Matijašević, urednik spomenute knjige koja je pisana krvlju Hrvata. Iako kaže da nije veliki fan senzacionalističkih naslova, nije mogao odoljeti ovome pa ga je spremio u bookmarkse.

Knjiga o kojoj pričamo zapravo nije pisana krvlju Hrvata, ali njezin naslov zaista jest rukom ispisan u krvi. Riječ je o luksuznom i ultra-limitiranom izdanju Bram Stokerovog Drakule, vrlo vjerojatno najboljem izdanju ove kultne knjige koje je ikada objavljeno. Matijašević je kreativni direktor izdavačke kuće Amaranthine Books, zasad malene operacije s redakcijom u središtu Zagreba koje je sa svoja dva dosad izdana izdanja – Drakulom i posebnom verzijom Čudnovatog slučaja dr. Jekylla i g. Hydea – osvojilo svijet knjiga koje se izdaju u limitiranim serijama.

Matijašević je do prije dvije-tri godine bio copywriter u jednoj poznatoj marketinškoj agenciji. Radio je na nizu poznatih brendova, razrađivao strategije, pisao tekstove i bio cijenjen u toj branši. Cijelo to vrijeme znao je dvije stvari. Znao je da mu je jedan od životnih ciljeva biti sam svoj šef. I znao je da mu se jako sviđaju knjige koje izdaje Folio Society, izdavačka kuća iz Londona poznata po svojim bogato ilustriranim izdanjima klasika koje imaju svoje vjerne fanove diljem svijeta. Naručivao bi svaku Folio Society knjigu koja mu se svidjela, ali mu je cijelo vrijeme nešto nedostajalo. Pitao se: “zašto ove knjige ne mogu biti još bolje”?

Tu se negdje javila ideja za Amaranthine books. Krenuo je polako i oprezno. Kao što sam kaže, Matijašević u svakom trenutku ima otvorenih 5-6 dokumenata, za svaku potencijalnu knjigu po jedan, u kojima razvija ideje. Kako mu što padne na pamet, tako to dodaje u dokument sve dok se ne kristalizira neka finalna forma knjige koja bi se mogla izdati u limitiranoj seriji. Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea bila je prva knjiga koju je sa svojim timom producirao. Mjesecima su radili na prototipu i Matijašević je odlučio da želi financirati prvu ediciju putem Kickstartera, platforme koja omogućuje ljudima da od potencijalnih mušterija prikupe novac kako bi ostvarili projekt.

“Ušli smo u to vrlo samopouzdani. Imali smo sjajan prototip knjige i uletjeli na Kickstarter potpuno spremni. O, kako samo nismo bili spremni,” govori Matijašević koji nije uspio na Kickstarteru prikupiti iznos koji je tražio. Nakon tog neuspjeha, došlo je vrijeme za dobru analizu onoga što su napravili. Znali su da je proizvod dobar. Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea koji je Amaranthine pripremio mogao se kupiti u dva izdanja – dr. Jekyll izdanju koje je tiskano na vrhunskom bijelom papiru ili g. Hyde izdanju koje tiskano na crnom papiru – s 12 vrhunskih ilustracija, dvostrukim naslovnicama i slipcaseom. Na kraju, kroz razgovore s brojim stručnjacima za Kickstarter shvatili su da to nije platforma za njih.

Bio je to veliki trenutak odluke za Marka. Amaranthine, ako ga želi dobro voditi, će zahtijevati njegovu punu životnu pozornost. Usprkos neuspjelom financiranju na Kickstarteru, odlučio je da ide skroz u taj projekt. Dao je otkaz u agenciji, dignuo kredit i polako počeo prodavati elektroniku po kući kako bi sakupio novac za prva izdanja Jekylla i Hydea. Otišao je PlayStation, iMac, Nintendo Wii U i gramofon, ali je prva edicija limitiranih knjiga vrlo brzo krenula prema klijentima. U početku je to bilo nekoliko zaljubljenika u knjige, koji su u Amaranthineovom Jekyllu i Hydeu vidjeli izuzetno izdanje koje žele imati na policama. No kako su Marko i ekipa usavršavali marketing, tako su stizali do sve većeg i većeg broja kupaca, pa je tako Amaranthineov Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea, onaj u integralnom i duplom izdanju, sada rasprodan.

Jekyll i Hyde su kul izdanja. Ali Matijašević je želio nešto više, nešto bolje. Tu je odluka pala na Drakulu, ultimativno izdanje Amaranthinea. Šest mjeseci je Matijašević radio sa svojim timom, s ilustratorom Vedranom Klemensom i nizom dobavljača – tiskarama, dobavljačima papira, proizvođačima drvenih kutija – i eksperimentirao te istraživao što je sve moguće. Kaže da su konačne knjige ispale još luđe nego što su mogli zamisliti. 

Da, dvije knjige, odnosno sva izdanja Drakule – Transylvania i Scholomance edicije, obje na engleskom. Transylvania edicija štampana je 666 primjeraka i košta 300 eura, dok je Scholomance edicija limitirana na 50 primjeraka po cijeni od 750 eura. Bila je ovo još veća kocka od Jekyll i Hydea, jer nitko nije bio siguran hoće li netko kupiti knjige po toj cijeni. Pokazalo se da se rizik isplatio. Knjige su u oba izdanja obučene crvenom tkaninom s teksturom baršuna, ilustracije unutar knjige presvučene su posebnom tintom pa svijetle u mraku, s knjigom dolazi bookmark u obliku kolca kojim je Drakula ubijen i obje imaju hrpu sitnih detalja i easter-eggova. Citati koji nemaju nužno veze s romanom su skriveni od pogleda za one koji će ih tražiti, knjiga ima 666 stranica, a na Scholomance izdanju su Marko i ekipa totalno poludjeli. Inspiracija za 50 primjeraka dolazi od Drakuline žeje da se iz Transilvanije u London pošalje 50 sanduka zemlje iz rodne zemlje, jer samo na njoj može spavati, pa tako i kutija u kojoj dolazi Scholomance edicija sadrži pravu zemlju iz jednog Transilvanijskog dvorca. 

Drakula je Amaranthine pozicionirao na mapu globalnih izdavača prestižnih izdanja. Kada su objavili prve detalje o knjizi, interes je krenuo vrlo brzo. Marko kaže kako ima nekoliko velikih fanova Jekylla i Hydea koji su glas proširili po raznim forumima, pomažući u inicijalnoj prodaji. Prepoznale su ga i velike online knjižare koje prodaju limitirane serije knjiga pa je i putem njih prodan veliki broj knjiga. Scholomance edicija od 50 komada rasprodana je u nekoliko mjeseci, a Transylvania je na dobrom putu do potpuno rasprodane. 
 
Uskoro, kaže Marko, stiže nova knjiga. Ponovno će biti dvije edicije iste knjige, jedna luksuzna i jedna ekstremno luksuzna. Detalje je teško izvući iz njega, ali obećaje da će novo izdanje biti ne samo vrhunac Amaranthineovih izdanja, već vjeruje da će i biti jedno od najboljih izdanja tog naslova ikada napravljeno. Što nije teško vjerovati kada kaže da sada već 12 različitih dobavljača i tiskara radi na projektu, među kojima su i eksperti za drvodjelstvo, klesari i stručnjaci za ručni vez. Jedva čekamo.
 
Fotografije: Dino Šertović