Za svibanj 2020. godine najavljujemo dugo isčekivani nastavka kultnog vestern serijala Blueberry:

Dvojica avangardnih suvremenih majstora francuskog stripa, Joann Sfar i Cristophe Blain, poduhvatili s su se monumentalno ambicioznog projekta: nastaviti kultni strip-serijal Blueberry koji već više od pola stoljeća fascinira čitatelje diljem svijeta. Novi album, objavljen u Francuskoj početkom prosinca 2019. godine, naslovljen Amertume Apache(Bijes Apaša) prvi je dio dvodijelne sage, a u Hrvatskoj će se pojaviti u svibnju sljedeće godine.

Blueberry je jedan od stripova i strip-serijala koji je, od samog svog začetka, radikalno mijenjao poimanje stripa u Europi, ali i cijelom svijetu. Kreirali su ga Jean-Michel Charlier i Jean Giraud 1963. godine za časopis Pilote, kao svojevrstan odgovor na izuzetno popularan Jijeov (Joseph Gillain) vestern serijal Jerry Spring. Stripovi ranijeg razdoblja, posebice vesterni crtani u Europi u pedesetim godinama bili su, gotovo bez iznimke, idealizirani i simplificirani prikazi složenih povijesnih i društvenih okolnosti u kojoj je prevladavao crno-bijeli prikaz likova i njihovih odnosa. Zapleti su bili pojednostavnjeni prikazi sraza dobra i zla, s dobrim bijelim kaubojima koji neizostavno nose bijele šešire te Divljim zapadom šire ideale zapadne civilizacije, opakim odmetnicima s malicioznim nakanama te Indijancima koji su prikazivani kao bezdušni divljaci. Iako su takvi stripovi, posebno Jerry Spring, impresionirali virtuoznim i realističnim prikazom miljea Divljeg zapada u pogledu scenografije, kostimografije i ikonografije, sadržajno i ideološki demonstrirali su određenu pojednostavljenu naivnost koja je, nedvojbeno, iritirala odrasle čitatelje, posebno u razdoblju kad se u većem dijelu poratne Europe počinju javljati kompleksne ideje o ekonomski, ideološki i politički raslojenog društva.

Charlier i Giraud (koji je i sam asistirao kreatoru serijala Jerry Spring u crtanju pojedinih epizoda stripa), inspirirani klasičnim vestern filmovima američkih majstora Johna Forda, Howarda Hawksa ili Henryja Hattawayja, odlučili su razbiti kalup te pokušati maksimalno realistično prikazati brutalne uvjete života, višeslojnost likova i kompleksnost njihovih motiva. Novoosnovani časopis za mlade Pilote ponudio im je priliku da kreiraju upravo takav vestern strip koji će se na nov i realistično utemeljen način obratiti odraslijim čitateljima. Prva epizoda, serijalizirana u magazinu od listopada 1963. godine nosila je naziv Fort Navajo te je bila snažno inspirirana povijesno stvarnom “aferom Bascom”, apaškom otmicom dječaka iz naseljeničke obitelji i potjerom koju je za poglavicom Cochiseom poveo poručnik američke konjice George Nicholas Bascom, a koja je neposredan povod tvz. “apaškim ratovima” koji su trajali desetljećima. U prvoj epizodi stripa poručnik po imenu Blueberry, čiji lik je Giraud bazirao na popularnom francuskom glumcu Jean-Paulu Belmondou, bio je tek jedan od brojnih likova u galeriji zanimljivih i kontroverznih karaktera, naizgled sušta suprotnost klasičnim junacima vesterna: pijanac i kockar kojega treba izvlačiti iz nevolja što ih sam nepotrebno zakuha brzopletim i neugodnim karakterom. I ostali likovi su lišenih idealiziranih karakteristika.

Nov je pristup bio pravi šok za tadašnje čitatelje naviknute na znatno jednostavnije kontekste, sadržaje i likove u stripovima, ali izuzetno pozitivan pa je popularnost serijala, koji je već u drugoj epizodi ponio ime lika koji se profilirao kao centralni protagonist, neposlušni poručnik Blueberry koji uvijek nastoji učiniti pravu stvar, čak i kad se služi prljavim sredstvima kako bi postigao pravedan cilj, samo rasla i rasla. Sa svakom novom epizodom publika se širila, prvo frankofonim govornim područjem, a potom i čitavom Europom.

Ukupno je do 2007. godine, kada je serijal ušao u fazu mirovanja, objavljeno dvadeset i devet epizoda, a zbog stalne potražnje čitatelja za novim pustolovinama nemirnog poručnika okrenuta su i dva neovisna serijala Marshal Blueberry i Mladi Blueberry.

U vrijeme nastanka svih uzbudljivih naslova jednako su bili nemirni odnosi među kreatorima, te njihov odnos s izdavačima. U konačnici, to je svima dosta naštetilo, svakako donekle usporilo i omelo nastanak novih epizoda te je, nakon Giraudove smrti, na duži rok odgodilo donošenje odluke o tome da se serijal nastavi s novim kreativnim timom. Odluka je konačno donesena tek prije nekoliko godina, a izbor za nasljednike Charliera i Girauda pao je na suvremene stripovske superzvijezde Joanna Sfara, hiperproduktivnog strip scenarista, crtača i filmskog autora (Svemirska SardinaVampirove ljubaviMali vampirRabinov mačakAspirina, adaptacija Malog princa, film Gainsbourg) te strip-autora i ilustratora Cristophea Blainea (Isac le pirateGus).

Nove pustolovine poručnika Blueberryja, kojima će se baviti Sfar i Blaine, odvijaju se 1867. i 1868. godine, a započinju tragičnim umorstvom obitelji ponositog apaškog ratnika koji je spreman zapaliti cijelu oblast kako bi se osvetio. Poručnik Blueberry poduhvatio se privesti ubojice pravdi kako bi spriječio novi rat između Indijanaca i bijelaca. Istodobno, komplicirani i napeti međuljudski odnosi u utvrdi Fort Navajo te Blueberryjeva tajna veza s nesretnom i zanemarenom suprugom zapovjednika garnizona dodatno komplicira zaplet te priči pridodaje melodramatičnu notu slojevitosti koja se u ranijim radovima Charliera i Girauda mogla djelomično naslutiti no rijetko je, osim u nekoliko posljednjih epizoda, detaljnije oslikavana.

Sfarov scenariji kompleksna je, višeslojan i višeznačan, kao – uostalom – i većina njegovih scenarija, dok će Blainova stilizirana, ponešto karikaturalna, ilustracija koji izvrsno oslikava prigušenu melankoliju tekstualnog predloška zasigurno predstavljati izazov dugogodišnjim ljubiteljima realističnog Giraudova crteža. Dobri poznavatelji originalnog stripovanog vestern epa veće će u nekoliko uvodnih tabli identificirati kadrove u kojima Blain crtački neposredno citira svog prethodnika, no oduševljenje mu će – zasigurno – splasnuti kad to preraste u zamornu repeticiju s nejasnom namjerom, osim možda da kod čitatelja izazove svojevrsnu identifikaciju s uradcima iz ranijih epizoda serijala. Na ruku mu ide fantastično koloriranje stripa za koje je u velikoj mjeri zaslužna Clémence Sapin. Blain je nedvojbeno izuzetno nadaren crtač, a kad skupi hrabrosti u potpunosti prisvojiti vizualnu naraciju Bueberryja možemo se nadati virtuoznom stripu.

Svaka će nova pustolovina poručnika Blueberyja biti obrađivana u dva strip-albuma, a gotovo potpuna tajnost u pripremi i realizaciji projekta onemogućila je kritičare i čitatelje da, sve do premijernog objavljivanja polovicom studenog 2019. godine, procijene rezultate rada novog kreativnog tima. Prvo čitanje daje naslutiti kako su Sfar i Blaine, poštujući tradiciju što ju sobom nosi ovako dugovječan i važan serijal, pokušali pronaći nov i suvremen izražaj koji će Blueberryja učinit svježim i zanimljivim novoj generaciji čitatelja.