Predstavljamo vam proslavljenu Tardijevu heroinu Adèle Blanc-Sec. Obdarena neovisnom i osebujnom osobnošću Adèle nas vodi u središte tajanstvenog svijeta (u kojemu Pariz zauzima istaknuto mjesto) čudovišta i drugih zagonetnih bića, nudeći nam uzbudljive pustolovine.

1107201 NEOBIČNE PUSTOLOVINE ADÈLE BLANC-SEC OMNIBUS 1
ISBN 978-953-264-266-7 // MPC 159,00 KN

Neobične pustolovine Adèle Blanc-Sec prvi su put osvanule u bordoškim novinama Sud-Ouest, 25. siječnja 1976. godine. Strip-table objavljivane tijekom tjedna realizirane su u crno-bijeloj tehnici, a one tiskane za vikend sjajno je kolorirala Anne Delobel. Nimalo ne čudi da se Tardi, koji je već stekao ugled kod čitatelja i kritičara, ranijim stripovima Adieu BrindavoineLa Fleur au fusiliLe Démon des glaces, odlučio svoju novu kreaciju objavljivati u dnevnim novinama i u nastavcima jer je sam strip snažno inspiriran bogatom tradicijom francuskih popularnih literarnih i filmskih feljtona koje autor obožava, te čiju formu kasnije u karijeri, u raznim djelima, više puta imitira.

NEOBIČNE PUSTOLOVINE ADÈLE BLANC-SEC OMNIBUS 1 sadrži:

Adèle i zvijer
U sumrak Belle Époque oživljeni i telepatski kontrolirani pretpotopni pterodaktil terorizira Pariz, vlasti su uznemirene i zbunjene, a misteriozna Adèle Blanc-Sec kuje planove kako se okoristiti ovom apsurdnom zbrkom.

Demon s Eiffelova tornja
Priča započinje tamo gdje je prethodna stala, no zaplet je još jezovitiji i neobičniji od prethodnoga te uključuje neobičnu skulpturu asirskog demona Pazuzua, urnebesno lošu kazališnu predstavu o posljednjim danima Babilona kojoj je zagarantiran fantastičan uspjeh i fanatičnu sektu štovatelja drevnoga božanstva čija je nakana kugom, s vrha Effelova tornja, izazvati kraj svijeta kakvog poznajemo.

Ludi učenjak
Humorno i napeto poigravanje motivom ludog znanstvenika karakterističnim za filmove “B” produkcije iz prve polovice 20. stoljeća suprotstavlja Adèle naučniku koji svojim kolegama preotima odmrznutoga i oživljenoga pračovjeka kako bi uz pomoć njega stvorio nepobjedivu vojsku koja će ovladati svijetom.


1107401 NESTOR BURMA OMNIBUS 1
ISBN 978-953-264-295-7 //  MPC 250,00 KN

Nestor Burma, privatni detektiv i vlasnik pariške detektivske agencije Fiat Lux, francuski je odgovor na literarne hard boiled privatna njuškala poput Raymond Chandlerova Philipa Marlowa, Dashiell Hammettova Sama Spadea ili Ross Macdonaldova Lewa Archera. Protagonist tridesetak romana Léoa Maleta kultni je fikcijski lik kriminalističke literature, za razliku od Simenonovog Magrieta, na žalost relativno nepoznat van granica Francuske. Ovaj nekonvencionalni drot, negdašnji anarhist i ljevičar, uronjen u noirovsku atmosferu s lakoćom se snalazi u opasnom polusvijetu ratnog i poratnog Pariza rješavajući zločine iza kojih se kriju moralno kompleksni motivi i tragične ljudske sudbine.

NESTRO BURMA OMNIBUS 1 sadrži sljedeće naslove:

Magla na mostu Tolbiac
U Parizu pedesetih godina 20. stoljeća prošlost će zaskočiti privatnog detektiva Nestora Burmu u vidu pisma od ubijenog Abela Benoîta, druga iz mladosti i vremena kada su obojica bili anarhisti i odmetnici. Nestor se prilagodio društvenim pravilima, no njegov prijatelj je nastavio po starom, egzistirajući na rubu zakona i socijalnih konvencija sve do zagonetne i misteriozne nasilne smrti. Detektiv odlučuje doznati što se dogodilo njegovom starom i zaboravljenom drugu otvarajući time vrata u prošlost i prizivajući mnoge opasnosti.

Kolodvorska ulica 120
Jesen 1940. godine. Nestor Burma više nije privatni detektiv i direktor vodeće francuske detektivske agencije Fiat Lux nego tek anonimni KGF, ratni zarobljenik, jedan od brojnih koji, nakon ponižavajućeg sloma francuske vojske pred nacističkim blitzgriegom,  čekaju repatrijaciju u domovinu. Iza bodljikave žice koncentracijskog logora svjedočit će zagonetnim posljednjim riječima anonimnog zarobljenika koji je izgubio pamćenje: “Kolodvorska ulica 120…”

Tijekom povratka u Francusku, u Lyonu, će ponovo čuti zagonetnu adresu kada ju uzvikne njegov bivši suradnik prije nego li ga netko ubije na prepunom peronu željezničke postaje. U poraženoj, okupiranoj i demoraliziranoj zemlji, tvrdoglavo radoznali Burma, nemoćan mijenjati velike stvari, odlučuje se na mali, osobni i simbolični čin otpora – riješit će zagonetku Kolodvorske ulice 120 i tako osvjetlati obraz najboljeg pariškog privatnog detektiva.

“Tardi čini za strip ono što su francuski filmaši Novog vala iz šezdesetih godina učinili za film. Osuvremenjuje stare šund forme, pronalazeći u njima temeljnu poeziju i egzistencijalne istine. Servira ih s zaigranom samosvjesnom inteligencijom uvijek ispunjenoj štovanjem i sklonošću za “jeftine” izvore.”
Art Spiegelman

AUTORI:

Leo Malet
Léo Malet, rođen 1909. u Montpellieru, rano je napustio školu i postao vodviljski pjevač u pariškom kabaretu La Vache Enragee gdje je upoznao slavne nadrealiste Andréa Bretona, Renéa Magrittea i Yvesa Tanguya te je i sam počeo pisati poeziju. Ljevičarski nastrojen priključio se anarhističkom pokretu, što ga je u osvit 2. Svjetskog rata dovelo u sukob sa zakonom, pa je uhićen pod optužbom da je kovao “trockističko-nadrealističku zavjeru”. Kada su nacisti okupirali Francusku iz zatvora u Rennesu prebačen je u zarobljenički logor X-B  između Bremena i Hamburga. Nakon godinu dana repatriran je u Francusku gdje izopćen iz kruga državno odobrenih umjetnika, pod brojnim pseudonimima, počinje pisati krimiće kako bi se prehranio. Potpisujući se svojim imenom 1943. godine objavljuje roman 120 rue de la Gare, prvu pustolovinu Nestora Burme, koji vrlo brzo postaje velikim hitom i donose mu slavu. Malet je umro 1996. godine u predgrađu Pariza, grada kojemu je posvetio tisuće stranica.

Tardi
Jacques Tardi (koji iz neznanog razloga inzistira da ga se oslovljava samo prezimenom), ilustrator i autor stripova, rođen je 1943. godine u Valenceu. Diplomirao je na umjetničkim akademijama u Lyonu i Parizu, a stripove je počeo crtati 1969. godine za franko-belgijski časopis Pilote, prvo ilustrirajući kraće scenarije Jeana Girauda i Sergea de Beketcha, a potom politički triler Rumeur sur le Rouergueprema scenariju novinara Pierrea Christina.

Tardi je posebno sklon realizaciji strip-adaptacija literarnih djela književnika poput Louis-Ferdinanda Célinea, Jean-Patricka Manchettea i Léoa Maleta, ali najpoznatiji je po kreaciji serije fantastičnih pustolovina fikcijske proto-feministice Adèle Blanc-Sec kao i po nizu anti-ratnih stripova C’était la guerre des tranchéesLe trou d’obusPutain de Guerrekoji su snažno inspirirani traumatičnim iskustvima njegova djeda u Prvom svjetskom ratu.

Njegov najambiciozniji poduhvat su četiri toma stripa posvećena Pariškoj komuni Le cri du peuple, realizirana prema romanu Jeana Vautrina.

U 2013. Francuska akademija dodijelila mu je titulu Viteza Legije časti koju je Tardi, nepokolebljivi anti-konformist, glatko odbio primiti.


1107501 DUEL
ISBN 978-953-264-286-5 //  MPC 199,00 KN

Dok Napoleon neumoljivom željeznom šakom udara po cijeloj Europi, istovremeno nastoji štedjeti vlastite snage pa zabranjuje dvoboje što crpe snagu velike armije.

Dvojica se husara, zbog dvojbenog pitanja časti, tvrdoglavo nastavljaju sukobljavati.

Nekadašnja braća po oružju, koja su postala neprijatelji, iz dvoboja u dvoboj pečate svoju sudbinu i ulaze u legendu.

Hoće li ta mržnja vječno trajati?

Adaptacija romana Josepha Conrada, inspirirana povijesnim ličnostima.

Distribucija počinje u drugom tjednu siječnja 2019. godine, nakon inventura. Knjižnice i školske knjižnice mogu me kontaktirati u vezi rabata!